מטע [תשכ"ו – 1966]
06/07/2016
מטע [תשכ"ו – 1966]
זה זמן רב שלא התפרסמה במסגרת העלון סקירה על הנעשה במטע (כי לא היו עלונים) ולכן אקדיש את הרשימה לסקירה כללית על הרכב המטע והתוצאות המשקיות של השנה, מתוך הנחה שחלק ניכר מציבור קוראי העלון חדש במשק.
המטע, ששיטחו הוא למעלה מ- 500 דונם, מורכב מענפי משנה: אפרסק, משמש, שזיף אירופי, כרם, זיתים, תפוחים, אלה [פיסטוק] ושונות.
אפרסקים –
אלברטה – 28 דונם, זהו המטע המבוגר ביותר. יבול השנה היה 63 טון ובממוצע רב-שנתי החלקה מניבה 2.5 טון לדונם, יבול לא גבוה בהשוואה לגודל העצים. זן זה סובל אצלנו, כנראה, מחוסר צינון מספיק בחורף.
זני חודש יוני: ארלי-איסט, רובין, ארלי רד-פרי – סך הכל 27 דונם מנטיעת 1960. סך הכל היבול השנה – 71 טון. החלקה במצב טוב עם כושר הנבה גבוה אך מבחר הזנים אינו מצטיין בטיבו. לחורף החם אשתקד היתה השפעה שלילית על גודל הפרי בזנים מוקדמים אלה.
דיקסי-רד – 15 דונם, זן של סוף יוני, אשר בגלל דרישות צינון גבוהות אינו נושא פרי אצלנו כבר שנה שניה ולכן החלטנו להרכיב עליו זנים אחרים – מבצע הרכבה גדול שעומד בפנינו באביב.
זני יולי – רד-הייבן, ג'וליי אלברטה, סאן-היי - 71 דונם, נטיעת 1962. שלושת הזנים מבשילים כמעט יחד ויוצרים עומס קטיף גדול מאד בתחילת יולי. יבול השנה הוא: ג'וליי אלברטה 68 טון, רד-הייבן 33 טון, סאן-היי- 8 טון. ה"רד הייבן" נתן יבול נמוך בגלל צינון בלתי מספיק, שאר הזנים נתנו יבול טוב לגילם.
הרלד ג'ובילי – שטח קטן, 3 דונם, אך מצטיין בטיבו וביבוליו הגבוהים והקבועים, ולכן נרכיב זן זה ברוב שטח הדיקסי-רד. יבול השנה 9 טון.
198/12 – זן טוב של סוף העונה. שטחו 26 דונם והיבול השנה גבוה - 76 טון. זן זה דורש צינון מועט אך דורש עבודה רבה בדילול.
סך-הכל אפרסקים נושאי פרי כ-170 דונם שהניבו השנה כ- 338 טון פרי.
אפרסקים צעירים:
קקמס – אפרסקים לתעשיה, 35 דונם, נטיעת 1965, נקטף בסוף אוגוסט. השנה יתן יבול ראשון.
ספרינג-טיים – 18 דונם, נטיעת 1966. אפרסק מוקדם של חודש מאי והוא יהיה ראשון הפירות שלנו בעונה.
משמש
קנינו – 32 דונם, נטיעת 1960-61, הזן העיקרי בארץ והמוצלח ביותר אצלנו. יבול השנה – 138 טון, יבול גבוה. החלקות סבלו בשלב מסויים ממחסור במים, מה שגרם להצטמקות בפרי ולירידה בגודל.
קולומר – 5 דונם. זן לא מוצלח ההולך ויוצא מהמטעים בארץ. אצלנו מניב יבולים גבוהים אך איכות הפרי ירודה. יבול השנה – 25 טון.
רויאל – 22 דונם. האכזבה הגדולה בשטח המשמש אצלנו. הפרי טעים אך אינו מוצלח: היבולים לא סדירים והפרי מתרכך. יבול השנה – 31 טון. ה"רויאל" סבל השנה מפיגור בקטיף בגלל חוסר ידיים עובדות בחודש יוני.
סך הכל 59 דונם משמש, כולם נושאי-פרי, הניבו השנה 194 טון.
שזיף אירופי
שגיב – 44 דונם נושא פרי ו- 21 דונם הרכבות מהשנים 1964-65, שיתחילו להניב בחלקן השנה. זהו הזן המוצלח בארץ ומניב בדרך-כלל יבולים גבוהים. השנה כמעט לא היה יבול אחרי היבול הגבוה בשנה שעברה והחורף החם שפגע בזן זה.
פרֶנץ' – האכזבה הגדולה בשטח השזיף אצלנו. למרות שניטע שטח גדול, אנחנו מרכיבים אותו ב"שגיב" בגלל גודלו הקטן של הפרי, שאינו מבוקש בשוק. השנה נרכיב את החלקה האחרונה– 11 דונם.
סך הכל שטח השזיף האירופי כ-76 דונם.
כרם
אלפונס – 8 דונם. זן פרובלמטי אצלנו בגלל איכות נמוכה של האשכולות. הוא מחזיק מעמד היות וכל הפרי נמכר בחנות [שלנו] במחירים טובים. יבול השנה – כ-13 טון. אנו מחפשים דרכים להעלות את היבול מבלי לפגוע באיכות הפרי.
דָבּוּקי – 10 דונם. הזן המוצלח שלנו, נותן יבולים של למעלה מ- 2.5 טון לדונם בממוצע רב-שנתי. איכות הפרי טובה והוא נשמר יפה על הגפן לשיווק מאוחר. יבול השנה כ- 36 טון.
דָנוּג – 12 דונם. אינו מוצלח במיוחד אצלנו וסובל ממזיקים בהיותו בשל. יבול השנה 24 טון.
כרם נסיוני צעיר – בו שלושה זנים שאנו מנסים לבדוקהשקייה.
סך-הכל שטח הכרם כ- 31 דונם, הניבו השנה כ- 73 טון.
זיתים
המטע הראשון – 12 דונם, ניטע כחורשת נוי [בין אזור המגורים לאזור המשקי] בשנת 1958 משום שלא האמינו שישא פרי. זו כבר השנה הרביעית ברציפות שהוא נותן יבולים יפים של טון לדונם בשנה בשני הזנים הנטועים בו – מנזנילו ונובו-דה-סיקרונה. יבול השנה: מנזנילו – 7.6 טון, נובו – 4.7 טון.
השדרה לאורך הכביש – 16 דונם, ניטעה בשנת 1960 וסבלה מחוסר השקייה סדירה במשך שנים אחדות. השנה סידרנו לה רשת השקייה בטיפטוף ונראה שהעצים מתאוששים ונקווה שיצמחו מהר. בשדרה נטועים שני הזנים – מנזנילו ונובו-דה-סיקרונה. יבול השנה – מנזנילו – 850 ק"ג, נובו – 750 ק"ג.
מטע זיתים צעיר – ניטע בשנה שעברה בשטח של 70 דונם. רוב השטח מנזנילו וחלקות קטנות מזנים יווניים חדשים: קלמטה וקונדרביליה. נתקלנו בבעיות קליטה קשות של השתילים והשנה נִצטרך לטעת הרבה מאד מילואים. העצים מתפתחים לאט, אך מסיק 1972 כבר נראה באופק.
סך הכל 100 דונם זיתים, שנחשב מטע זיתים גדול מאד. מטע זה צריך לאזן את לוח העבודה בחורף על-ידי המסיק ולהגדיל את ההכנסות מהמטע, שלא נראה שיגדלו בהרבה בשנים הקרובות.
תפוחים
מטע קטן של 15 דונם, שנותן יבולים טובים ומספק פרי מגוון ובשפע לחנות. יבול השנה – כ- 17 טון.
אלה
מטע נסיוני של פיסטוק-חלבי ואגוז המלך – 10 דונם. עם הרבה סבלנות עוד נזכה אולי לפצח פעם פיסטוק מתוצרת עצמית. השנה אנו משנים את שיטת ההשקייה בחלקה זו ומעבירים אותה לטפטוף כדי לחסוך מים ולזרז את צמיחת העצים.
סיכום כללי:
המטע הניב השנה כ- 650 טון פרי, שהכניסו למשק למעלה מ- 500,000 ל"י.
כרגע אנו נמצאים בעיצומה של עונת הגיזום, כשעלינו לגמור את גיזום האפרסקים עד סוף פברואר ובתחילת מרץ לזמור את הכרם ולגזום את השזיף האירופי. בימים הקרובים נתחיל בריסוס המטע ב"שמן חורפי" לשיפור ההתעוררות ונגד כנימת הפרלטוריה הנפוצה אצלנו. הריסוס יעשה בחלקו ברובים ובחלקו במרסס האוטומטי. בסוף החודש ניטע 900 עצי מילואים בחלקות הזיתים הצעירות.
בעונת החורף אנו מכינים את ציוד ההשקייה לקראת העונה הקרובה והשנה אנו מבצעים שינויים אחדים בשיטות ההשקייה בהמטרה ב"אלברטה". כמו כן נכניס את שיטת הטפטוף בקנה מידה די גדול – ב- 40 דונם. בהזדמנות אחרת נסביר ונפרט את עקרונות השיטה החדשה הזאת, שהולכת וכובשת לה מקום ואוהדים בארץ ובעיקר באזור הנגב.
מבצע נוסף העומד בפנינו בחודשי האביב הוא הרכבה באפרסקים ובשזיף האירופי. בינתיים אנו אוספים את הכמות הגדולה של הרֶכֶב הנדרשת למבצע זה ונקווה שנספיק להרכיב הכל.
באשר למזג-האוויר, החשוב כל כך למטע: התחלנו את החורף ב"רגל שמאל" בחודשי נובמבר ודצמבר חמים מאד, אך תפנית קרה שחלה בינואר שינתה את התמונה ומי שעוקב אחר הדוח המטאורולוגי המתפרסם בכל חודש על לוח המודעות, ודאי קיבל את התמונה הנכונה. נחכה בסבלנות לחודשים הבאים שיקבעו סופית את גורל החורף ונקווה לפברואר קר ולמרץ חם.
מבחינת הגשמים, התברכנו השנה בשני שטפונות לא גדולים, אשר הצלחנו להשקות בהם חלק ניכר מהמטע – למעלה מ- 200 דונם, וזה חוסך את ההשקייה החורפית.
ולבסוף, כמה מילים על הצוות העוסק בהחזקת המטע. כפי שהורגלנו בכל שנה, חל גם השנה חילוף גדול בצוות העובדים עם יציאתם של רוב חברי גרעין "ינון" וכניסתם של בני גרעין-הבנים ושנת-שירות חדשים. אך התברכנו בכל זאת בגרעין קטן וקבוע של 6-7 אנשים אשר נושאים את עיקר העול והאחריות על מטע גדול זה. הצוות, שהתעשר בנסיון מקומי במשך שנים אחדות ועבר ברובו קורסים מקצועיים, מהווה גרעין בריא ליצירת צוות עובדים קבוע ומנוסה, החיוני למטע כמו זה שלנו. עלינו לעשות הכל כדי להגדיל גרעין זה של עובדים קבועים, והחברים החדשים שנכנסו לעבודה בתקופה האחרונה נקראים לראות במטע את הענף הקבוע שלהם.
שמואליק.
פורסם בעלון מס' 17, 3.1967